A Tanszék tevékenysége

Jelentősebb események, tevékenységek a tanszék életében

2019. október 15.
A jövő mérnökei – a Szent István Egyetem napja a Csodák Palotájában

A 2019/20-as tanévben is folytatódott a Szent István Egyetem és a Csodák Palotája együttműködése az ismeretterjesztés és tudománynépszerűsítés területén. A 2019 februárjában szervezett témanap (IDE KATTINTVA) sikerén felbuzdulva az egyetem karai ismét ellátogatnak a tudományos élményközpontba. A rendezvényen a Talajtani és Vízgazdálkodás Tanszék is részt vett, ahol érdeklődő középiskolások tekinthettek be érdekes kísérletekbe, megnézhették mikroszkóp alatt a talaj, a komposzt és a vizek élőlényeit is. A jövő mérnökei rendezvény 2019. október 15-én, kedden 9 és 13 óra között kiváló alkalom volt arra, hogy az iskolai tananyagokat gyakorlati ismeretekkel egészítsék ki a tanulók, felfedezzék a szakemberek által alkalmazott legújabb eljárásokat, iránymutatást kapjanak a pályaválasztás terén. A program részeként interaktív állomások, előadások, bemutatók várták az érdeklődőket, legyenek akár általános vagy középiskolások, esetleg óvodások. A rendezvényről bővebb információ IDE KATTINTVA olvasható.
Képek az eseményről


2019. október 3 - 11.
7th International Symposium on Soil Organic Matter – In a Stresed World konferencia

Az Adelaideban (Ausztrália) megrendezett nemzetközi talajtani konferencián, a Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék kutatói Magyarországot és a Szent István Egyetemet egyedülinként képviselték. A konferencia kifejezetten a talajok szerves anyag tartalmával, annak változásaival, dinamikájával foglalkozott. A világ minden tájáról számos kutató prezentálta kutatásainak legújabb eredményét, mind a természetes-, mind a művelésbe vont talajok tekintetében. A talaj funkciójának központi eleme a talaj szerves anyaga (SOM), egy komplex és változatos  környezet, amely megkönnyíti és kiegészíti a kémiai, fizikai és biológiai funkciók hatalmas sorát. A konferencia témájának, a „Talaj szerves anyag egy stresszes világban” kettős célja volt: jobban megérteni és számszerűsíteni azokat a funkciókat, amelyeket a SOM tart fenn mind a természetes, mind a kezelt rendszerekben. Másrészt megérteni azokat a stresszfaktorokat, amelyek hatással vannak a stabilitására, és a szerves anyagoknak arra a képességére, hogy továbbra is teljesítse a legfontosabb ökoszisztéma funkciókat. A konferencia honalpja IDE KATTINTVA olvasható.
 


2019. július 31.
Talajegészség és Élelmiszer - Soil Health and Food

Az Európai Unió által meghírdetett 5 szakértői csoport közül a "Soil Health and Food" (Talajegészség és Élelmiszer) szakértői csoportjába választották tanszékünk oktatóját, Prof. Dr. Biró Borbála egyetemi tanárt. Az Európai Bizottság Soil Health and Food szakértői tanácsadó (döntéselőkészítő) csoport-tagságra közel 300 európai  jelentkező közül választotta be a 15 fős bizottsági képviselő közé professzor aszonyt. A pályázásra az Agrárminiztériumból tettek javaslatot. További információ a bizottságok összetételéről és munkájáról ide kattintva olvasható.


2019. augusztus 14.
Korszerű, szerves anyag kezelő gyár átadó ünnepség - Nyírjákó

A Baromfi Coop Kft. - Szervesanyag Kezelő Gyárának átadó ünnepségén Dr. Nagy István agrárminiszter, Sipos Miklós polgármester, valamint agrár szakemberek mellett, a tanszék munkatársai is képviseltették magukat. Külön öröm volt, hogy a tanszék új, népszerű képzésében, a Biológiai Talajerő-gazdálkodásban résztvevő hallgatói is aktívan részt vettek a rendezvényen. A megnyitó ünnepségen egy olyan korszerű csirketrágya feldolgozó üzem átadására került sor, amely a fermentált, kezelt trágyát értékes talajjavító anyagként fogja értékesíteni. A talajok szerves anyagainak pótlása különösen fontos a termékenység fenntartása és javítása, valamint az egészséges élelmiszerek előállítása miatt. A Talajtani Tanszék ezért is örömmel fogadta a meghívast az eseményre.

Képek az eseményről


2019. augusztus 9.
Tanszékünkre látogatott Dr. Ray Weil, a Maryland-i Egyetem professzora

A SZIE Kertészettudományi Karán tett látogatást Prof. Dr. Raymond R. Weil az University of Maryland (USA) egyetemi tanára 2019. augusztus 9-én. A professzort a talajtannal foglalkozó kutatók és földművelő gyakorlati szakemberek egyaránt ismerik. Könyveit világszerte hivatkozzák, talán a legismertebb a „The Nature” and „Properties of Soils” c. kiadványa. A professzor a fenntartható talajhasználat és a szerves szén talajbeli jelentőségét nem csak az egyetemén, hanem a Föld legkülönbözőbb országaiban is oktatja, kutatja. Hozzánk éppen Etiópiából érkezett, ahol nagyon súlyos talajdegradációs problémák megoldásán dolgozott. A szántás és forgatás nélküli talajművelés („no till”), valamint a takarónövények alkalmazásának egyik legnagyobb szaktekintélyétől a hazai mezőgazdasági gyakorlat is sokat profitálhat.

Prof. Dr. Ray Weil a Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék oktatóival találkozott, és a szakmai megbeszélést követően társkonzulensi egyeztetést folytatott Prof. Dr. Biró Borbála tanárnővel a Kertészettudományi Doktori Iskola hallgatójának Baranyai Vitáliának a további PhD munkájáról, ami a látogatásának is az egyik indokát adta. A szakmai megbeszélések után a jeles alkalmat kihasználva egy szeminárium és előadó-délután keretében osztotta meg tapasztalatait az érdeklődőkkel és a gyakorlati szakemberekkel.

A professzor kiemelte, hogy Magyarországon is „gyökeres” szemléletváltásra van szükség a talajélet fontossága és a talajművelési gyakorlat terén. A takarónövények és a „no till” alkalmazásának módját véleménye szerint talajtípusonként, tájegységenként kell külön-külön meghatározni, amelyhez a kutatók és a földhasználók közös gondolkodása és együttműködése elengedhetetlen. A Tanszék és a Démétér Biosystems Bt. által szervezett szeminárium a Biológiai Talajerő-gazdálkodás szakirányú továbbképzési szak nyílt napjaként is szolgált, ahol a résztvevők is megerősíthették elkötelezettségüket a biológiai szemléletű talaj-művelés és az ahhoz tartozó ismeretek megszerzése mellett. Ray Weil professzor előadása után Prof. Dr. Biró Borbála szakfelelős asszony mutatta be példákkal a talajélet fontosságát a hallgatóság számára. A rendezvény Juhos Katalin és Baranyai Vitália eddigi eredményeinek a bemutatásával zárult.

Az ezt követő napon a Tanszék oktatóinak kíséretében Ray Weil ellátogatott egy Nógrád megyei ökológiai gazdaságba, a diploma- és PhD munkák egyik kísérleti helyszínére. Délutáni programként Kerekharaszton szántóföldi gazdálkodók körében tekinthettük meg egy „no till” kukoricatábla eddigi eredményeit, a talajminőségre és a növényi fejlettségre kifejtett hatásokat. Az értékelésnél természetesen nem maradhattak el a talajszelvény feltárások és a biológiai életerőre, vagy a növényi gyökerek állapotára vonatkozó vizsgálatok, egyik helyszínen sem.

A SZIE Kertészettudományi Kar Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszéke a tematikus kapcsolódó Talajtani, talajbiológiai szakbizottságokkal együtt (MTT, MTA DAB) kiemelten fontosnak tartja az elméleti ismeretek mellett a gyakorlati tudás átadását és a tájékoztatást.
Képek az eseményről


2019. június 23 - július 11.
Tengerentúli tanulmányúton a tanszék munkatársai

A tanszék munkatársai közül Dr. Juhos Katalin, és Dr. Kotroczó Zsolt részt vettek egy nemzetközi tanulmányúton. A KH-126478 számú projekt keretében látogatták meg azokat a nemzetközi kutatóhelyeket ahol hasonlóan a Magyarországi Síkfőkút DIRT Projecthez, amelyhez az említett pályázat kapcsolódik, szintén DIRT kutatóhelyek találhatók. Továbbá látogatást tettek a Torontó Egyetemen is, ahol sikeres megbeszélést folytathattak Prof. Dr. Myrna Simpson-nal, további közös kutatásokkal kapcsolatban. Utazásuk célja kifejezetten arra irányult, hogy a nemzetközi DIRT kutatóállomások meglátogatása és gyakorlati tapasztalatcsere mellett további együttműködésekről is tárgyaljanak. Látogatásuk különösen sikeres volt ilyen tekintetben, ugyanis olyan mikrobiológiai (PLFA), szerves anyag (NMR), humuszfrakcionálás (Density fraction) vizsgálatokról egyeztettek, melyeket Magyarországon nem, vagy csak rendkívül magas költségek mellett lett volna lehetőség elvégeztetni. Továbbá céljuk volt, hogy a 2 éve alapított Kanadai DIRT kutatóterületet is meglátogassák, ahol az új parcellák kialakítása hasonló metódus alapján került kialakításra, mint a Síkfőkút DIRT kutatóterületen.

A meglátogatott intézmények, tárgyalópartnerek:

  1. University of Toronto, Prof. Dr. Myrna Simpson, egyetemi tanár
  2. Natural Resources Canada, Canadian Forest Service, Laurentian Forestry Centre, Prof. Dr. David Paré, kutatás/projektvezető és Jérôme Laganière, kutatás/projektvezető
  3. Allegheny College, Prof. Dr. Richard D. Bowden, egyetemi tanár
  4. University of Michigan, Biological Station, Prof. Dr. Knute Nadelhoffer, egyetemi tanár
  5. Oregon State University, Department of Crop and Soil Science, Prof. Dr. Kate Lajtha, egyetemi tanár

Képek az eseményről

 

 

magyar