Wastecosmart

WASTECOSMART – Integrált Szilárd Hulladékgazdálkodási Stratégiák optimalizálása az erőforrás hatékonyság maximalizálása érdekében

(FP7-REGIONS-2012-2013-1; GA No. 319969)

2013.09.01. – 2016.08.31.
A projekt hivatalos honlapja: www.wastecosmart.eu

A hulladékgazdálkodás optimalizálása számos európai régióban jelent  kihívást. Az átfogó hulladékgazdálkodási stratégia, a kutatási és innovációs szükségletek megfogalmazása során feltétel, hogy a döntéshozatal tekintettel legyen a politikai adottságokra, folyamatokra, technológiákra, és a régiók speciális helyi adottságaira.

A WASTECOSMART célja a regionális kutatás-központú klaszterek innovációs kapacitásának erősítése és erőforrás hatékonyságának növelése, a hulladék szektoron belül megvalósított együttműködés, kutatás és technológiai fejlesztés révén.

A projekt céljainak megvalósítására hat kutatás-központú tripla spirál (tudományos, ipari és közszféra) klaszter alakult Páfosz (CY), Közép-Magyarország (HU) Piedmont (IT), Amszterdam (NL), Stockholm (SE) és Liverpool (UK) régiókban.

A hulladékgazdálkodás lehetőségeinek kiaknázása és a nemzetközi együttműködés ösztönzése érdekében a WASTECOSMART brazil, indiai és mexikói partnerekkel is együttműködik.

A WASTECOSMART partnerek összefogásának célja:

  • a kutatás-központú hulladékgazdálkodási klaszterek nemzetek közötti együttműködésének ösztönzése és támogatása;
  • hulladékgazdálkodási stratégia megfogalmazását támogató Döntéstámogató Keretrendszer fejlesztése;
  • regionális kutatási és innovációs szükségletek felmérése a hulladékgazdálkodási szektorban;
  • az egyes regionális klaszterek szükségleteinek megfelelő Közös Akcióterv (JAP) és regionális kutatási ütemterv kidolgozása;
  • konkrét intézkedések a JAP megvalósítása érdekében;
  • a hulladékgazdálkodás területén kevésbé fejlett régiók támogatása, nemzetközi piacok üzleti lehetőségeinek feltárása.

A projekt közreműködője a tanszékről:

Dr. Juhos Katalin, tanársegéd

 

 

magyar